Kwaliteits kenmerken

Munten kunnen een aantal verschillende kwaliteits kenmerken hebben. Verstandig is het om als beginnend munten-verzamelaar, een catalogus te kopen. Hierin staan de waarde van de munten vermeld.

De afkortingen die gebruikt word betekenen het volgende (in volgorde van verzamelwaarde):

G = Goed, deze kwaliteits aanduiding word meestal niet weergegeven in de catalogi, omdat munten van deze kwaliteit nauwelijks verzameld worden. Een munt van deze kwaliteit vertoond zeer grote slijtage plekken. Het meest wat op de munt staat is niet meer te lezen.

ZG = Zeer Goed, Een munt met zeer grote slijtage plekken, details zijn bijna niet meer waar te nemen.

F = Fraai, slijtage plekken, De jaartallen en de afgebeelde vorst/ beeltenis is iets afgesleten en details zijn ook vaak niet zichtbaar. Ook heeft een munt in deze kwaliteit vaak krassen.

ZF = Zeer Fraai, Is een tijdje in omloop geweest. Een munt waar alle details nog goed zichtbaar zijn vertoond een paar slijtage plekken en krasjes

P = Prachtig, De munt is slechts kort in omloop geweest, alle details zijn nog goed zichtbaar en de munt vertoond nauwelijks slijtage plekken of krassen.

UNC = Uncirculated, Munt is niet in omloop geweest en komt zo uit de muntrol.

FDC = Fleur de Coin, een munt die niet in omloop is geweest

proof = proof, munten zijn met een speciaal vervaardigde gepolijste muntplaat geslagen.

Naast deze verschillende kwaliteitskenmerken word er ook nog wel eens een + of een - toegevoegd aan de afkortingen. bijv. ZF+, dit betekend dat een munt een iets betere kwaliteit heeft dan Zeer Fraai.

Naast deze kwaliteits aanduiding zijn er nog andere kenmerken aan munten te geven, deze kenmerken betreffen de zeldzaamheid van de munt.

RRR

RR

R


Voor opmerkingen over de inhoud van deze pagina's:
E-mail: Beirnaert Rudy
laatste wijziging: 02-11-2001
Copyright ©2001 Beirnaert Rudy