Muntstukken.

Er zijn 8 muntstukken in euro ter waarde van 2 en 1 euro en van 50, 20, 10, 5, 2 en 1 eurocent. Ieder muntstuk in euro zal een gemeenschappelijke Europese zijde hebben. Aan de keerzijde zal iedere lidstaat de muntstukken van een eigen motief voorzien. Ongeacht het motief, kunnen de muntstukken overal in de 12 lidstaten worden gebruikt. Zo zal een Fransman in Berlijn een hotdog kunnen kopen met een euro die een afbeelding van de Spaanse koning draagt. Op de gemeenschappelijke Europese zijde van de muntstukken is een kaart van de Europese Unie afgebeeld tegen een achtergrond van dwarslijnen waaraan de sterren van de Europese vlag zijn bevestigd. De munten van 1, 2 en 5 cent leggen de nadruk op de plaats van Europa in de wereld, terwijl de munten van 10, 20 en 50 cent de Unie voorstellen als een verzameling naties. Op de muntstukken van 1 en 2 euro wordt Europa zonder grenzen voorgesteld. De definitieve ontwerpen werden in juni 1997 goedgekeurd tijdens de bijeenkomst van de Europese Raad te Amsterdam.

Beschikbaarheid:

Euromunten zijn vanaf 1 januari 2002 verkrijgbaar bij banken en winkels. In sommige lidstaten zullen van tevoren minikits verkrijgbaar zijn.

Kenmerken met afbeelding.

Laatste nieuws.

Euromunten alle adressen en websites.

Biljetten.

Er zijn 7 biljetten in euro. Zij hebben verschillende kleuren en formaten en vertegenwoordigen bedragen van 500, 200, 100, 50, 20, 10 en 5 euro. De biljetten zullen in de gehele eurozone hetzelfde zijn; zij hebben dus geen nationale kant zoals de munten. De ontwerpen symboliseren het architectonisch erfgoed van Europa. Zij stellen geen bestaande monumenten voor. Vensters en poorten overheersen de voorkant van de biljetten als symbool van de geest van openheid en samenwerking in de EU. Op de keerzijde van elk biljet staat een brug uit een bepaalde tijd afgebeeld, een beeld van de communicatie tussen de volkeren van Europa en tussen Europa en de rest van de wereld. De definitieve ontwerpen werden in december 1996 bekendgemaakt tijdens de Europese Raad van Dublin. Alle biljetten zullen geavanceerde veiligheidsvoorzieningen bevatten. Alle eurobiljetten zijn wettig betaalmiddel in alle landen van de eurozone.

Beschikbaarheid:

Eurobiljetten zijn vanaf 1 januari 2002 verkrijgbaar bij geldautomaten en aan het bankloket. Grote detailhandelaars zullen ook eurobiljetten als wisselgeld teruggeven wanneer een aankoop wordt gedaan met de oude valuta. Velen zullen het waarschijnlijk gemakkelijker vinden om in de eerste dagen van januari 2002 krediet- en chipkaarten te gebruiken. Uiterlijk op 28 februari 2002 worden de oude biljetten en munten uit de circulatie genomen.

 

Geschiedenis EURO.

Home


Voor opmerkingen over de inhoud van deze pagina's:
E-mail: Beirnaert Rudy
laatste wijziging: 02-12-2003
Copyright ©2004 Beirnaert Rudy